logosrbdeachrvdeacbosact

Bevanda i De Lanoj razgovarali o nastavku saradnje s MMF-om

Saopćenje, 19.9.2017. godine

20170919 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Antonijem de Lanojem o nastavku saradnje s ovom finansijskom institucijom.

 

Sagovornici su analizirali stanje u vezi s ispunjenjem uvjeta iz Pisma namjere s MMF-om te je konstatirano da izmjene i dopune zakona o akcizama i osiguranju depozita nisu dobile podršku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda istakao je da ovakva situacija utiče na investicijske procese jer zakonske izmjene u oblasti akciza imaju direktan uticaj na dalji angažman međunarodnih kreditora, posebno u oblasti cestovne infrastrukture.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno uložiti napore kako bi se prevazišle politčke razlike u ispunjavanju uvjeta MMF-a na koje se BiH obavezala potpisujući Pismo namjere.

Tokom ovog susreta govorilo se o aktuelnim događajima uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu te aktivnostima u Ministarstvu finansija i trezora BiH u vezi s usvajanjem budžeta za iduću godinu, što je uvjetovano prethodnim dogovorom i usvajanjem Globalnog fisklanog okvira.

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je u septembru 2016. godine na iznos 550 milijuna eura, a povlačenje druge tranše kredita od oko 155 milijuna KM stopirano je zbog neispunjenja prethodnih mjera definiranih Pismom namjere.