logosrbdeachrvdeacbosact

Potpisan Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć Narodne Republike Kine

Sarajevo 13.9.2017

20170913 mZamjenik predsjevajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo potpisali su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i Narodne Republike Kine u vrijednosti 30 miliona juana (oko 7,5 miliona KM).

 

Riječ je o realizaciji projekta donacije opreme za sigurnosne provjere, čiji će korisnik biti Granična policija BiH, s tim što će na odobreni iznos iz ovog sporazuma biti dodana sredstva od još osam miliona juana, koja su odobrena Nota sporazumom iz 2015. godine, tako da će ukupan iznos donacije biti 38 miliona juana (oko 9,5 miliona KM).
Bespovratna pomoć Narodne Republike Kine omogućit će Graničnoj policiji kvalitetniji rad na terenu. Osim toga, Narodna Republika Kina pružit će potrebnu obuku Graničnoj policiji, koja se odnosi na montažu opreme, te njeno korištenje i održavanje.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma, kojoj su prisustvovali i predstavnici Granične policije BiH, medijima su se obratili ministar Bevanda i ambasadorica Bo.

AUDIO-ZAPIS izjava za medije