logosrbdeachrvdeacbosact

Švedska nastavlja pružati podršku BiH

Saopćenje, 21.06.2017.

SvedskaMalaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Švedske u BiH Andersa Hagelberga s kojim je razgovarao o nastavku saradnje dvije zemlje.

Ministar Bevanda naglasio je da je zahvalan vlastima Švedske koje kontinuirano pružaju finansijsku podršku u svim oblastima koje su bitne za poboljšanje uslova života u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašeno je da je Sporazum o razvojnoj saradnji za period 2014.-2020. godine od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da je cilj te saradnje u narednom periodu postizanje demokratskog, pravednog i održivog razvoja, uz ispunjenje uslova za pridruživanje EU.

Ambasador Hagelberg je istakao da će Švedska nastaviti pružati podršku BiH na njenom evropskom putu, te da su zemlje zapadnog Balkana u fokusu njihovih aktivnosti kako bi se što prije pridružile EU.

Ministar Bevenda na sastanku je također istakao važnost projekta „Sistem za planiranje i upravljanje javnim investicijama – PIPMS“, koji je u finalnoj fazi odobravanja od strane Švedske Side i naglasio hitnost njegovog odobravanja, jer ovaj projekt uveliko doprinosi jačanju sektora javnih finansija u Bosni i Hercegovini, povećava učinkovitost javnih investicija i upravljanja dugom, što su i prioritetne mjere definirane u  Reformskoj agendi BiH 2015-2018.