logosrbdeachrvdeacbosact

Potpisan ugovor o naplati klirinškog duga između BiH i Ruske Federacije

Saopćenje, 21.03.2017. godine

moskavaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između SSSR-a i bivše SFRJ.

Prema ovom sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834 američkih dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usaglašeni prijedlog Sporazuma i nakon današnjeg potpisivanje slijedi procedura ratifikacije. Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje, te se zahvalio Vladi i Ambasadi Ruske Federacije koji su uložili napore da se ovaj proces okonča na najbolji mogući način.

„Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u novcu, a ne u robama kako su to uradili u drugim državama regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutrašnje konsultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije, došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH“, kazao je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

 

Podsjetio je da način raspodjele proističe iz Zakona o raspodjeli, namjeni i korišćenju finansijskih sredstava dobivenih po Anexu „C“ Sporazuma o pitanjima sukcesije, što su prethodno prihvatile entitetske vlade.

 

Prema važećim zakonskim propisima raspodjela od naplate klirinškog duga biće raspoređena tako što će Federaciji BiH biti doznačeno 58 posto ili 72.591.543,94 USD, Republici Srpskoj 29 posto ili 36.295.771,97 USD, institucijama BiH 10 posto ili 12.515.783,44 USD i Brčko Distrikt tri posto ili 3.754.735,03 USD.

 

Danas je potpisan i ugovor između Centralne banke BiH i Vnješekonom banke Ruske Federacije o tehničkom načinu evidentiranja i obračuna u okviru osnovnog Sporazuma, a ugovor su potpisali guverner Centralne banke BiH Senad Softić i zamjenik predsjedavajućeg Vnješekonombank Anton Staroselski.

 

Video možete pogledati ovdje.