logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda i ambasador Ivancov – dogovor o potpisivanju Sporazuma o klirinškom dugu

Saopćenje, 21.2.2017. godine

30170221 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petera Ivancova s kojim je razgovarao o mogućim terminima za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu.

Tokom sastanka sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog činjenice da su u obje države završene sve potrebne procedure kao i da su stekli uslovi za popisivanje ovog Sporazuma. Dogovoreno je da će Sporazum biti potpisan u Moskvi, nakon čega će obje države nastaviti sa provedbom daljnjih aktivnosti koje prethode izvršavanju obaveza iz Sporazuma.

 Ministar Bevanda predložio je nekoliko termina tokom marta mjeseca za potpisivanje Sporazuma, a tačan termin bit će poznat nakon odgovora ruske strane o odgovarajućem datumu.

Tokom sastanaka sagovornici su razgovorali o pripremama za sastanak Međudržavne komisije za saradnju dvije zemlje i u tom smislu konstatirano je da treba nastaviti konsultacije sa entitetima u pogledu zaključivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Također, ministar Bevanda i ambasador Ivancov razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji kao i o provođenju ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.