logosrbdeachrvdeacbosact

Za koridor 5-C i Luku Brčko 86 miliona eura

Saopćenje, 22.12.2016.

20161222 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na koridoru 5-C u vrijednosti 76 miliona eura, te ugovor o finansiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti 10 miliona eura.
„Za izgradnju dionce Svilaj - Odžak bit će ne raspolaganju 40 miliona eura, dok će 36 miliona eura biti utrošeno za radove na dionici Donja Gračanica- Klopče u okolini Zenice. Važno je istaći da se na ovaj način provodi Okvirna strategija za transport za period 2016-2030“, -rekao je ministar Bevanda.


Dodao je da je kredit alociran na Federaciju BiH i korisnik je Javno preduzeće „Autoceste Federacije BiH“, a planirano je da projekti budu okončani do kraja 2019. godine.
Za Luku Brčko potpisan je ugovor kojim su osigurana sredstva od deset miliona eura za finansiranje modernizacije ove luke koja, kako je dodao ministar Bevanda, predstavlja veliki, ali neiskorišteni potencijal.
Naglasio je da je rok otplate za oba kredita 15 godina s grejs periodom od tri godine, te da je kamata jednaka euribor plus jedan posto marže.
Direktorica Odjela za transport EBRD-a Sue Berrett izrazila je zadovostvo potpisivanjem ovih ugovora dodajući da riječ o dva najveća infrastrukturna investiciona projekta u BiH.
Berrett je istakla da je kredit od 10 miliona eura za finansiranje unapređenja objekata infrastrukture Luke Brčko i željezničkog pristupa luci predstavlja investiciju koja će povećati radnu efikasnost luke i modernizirati zastarjelu opremu.
Naglasila je značaj oba projekta u smislu povezivanja BiH sa zemljama Evropske unije jačanjem saobraćajnih veza. (kraj)