logosrbdeachrvdeacbosact

Predstavljen program održivog razvoja UN-a na Forumu za koordinaciju donatora u BiH

Saopćenje, 08.12.2016.

20161208 mRedovni sastanak Foruma za koordinaciju donatora (DCF), kojim je  predsjedavala rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu, održan je danas u Sarajevu o organizaciji Sektora za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Ministarstva finansija i trezora BiH.

Na današnjem sastanku Sinanoglu je predstavila Program održivog razvoja do 2030. godine sa 17 ciljeva održivog razvoja koji su fokusirani na ekonomski razvoj, socijalnu uključenost i zaštitu okoliša.  

 

Ciljevi održivog razvoja su globalnog karaktera i jednako primjenljivi za sve zemlje svijeta nezavisno od njihovog stepena razvoja, istaknuvši da bi  njihova realizacija u velikoj mjeri nadopunila nedostatak razvojnih strategija i politika u Bosni i Hercegovini, a ujedno dodatno podržala proces realizacije Reformske agende, kao i proces evropskih integracija.  

Naglašeno je da se Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Programa održivog razvoja do 2030. godine, obavezala na realizaciju ciljeva kroz svoje razvojne strategije i planove.  

Sinanoglu je istakla da je značajno što prije pokrenuti proces kako bi se zadati ciljevi realizovali na svim nivoima vlasti.

Šef odsjeka u Sektoru za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Edina Topčagić predstavila je Izvještaj  “Pregled aktivnosti donatora u 2015. godini u Bosni i Hercegovini“ (DMR 2015), s osvrtom na najznačajnije trendove vezane za razvojnu saradnju.

Predstavnici donatorskih agencija, međunarodnih organizacija i finansijskih institucija u BiH, te domaćih institucija razmjenili su informacije o tekućim i budućim aktivnostima, pozitivnim iskustvima kao i izazovima s kojima se susreću u okviru  razvojne saradnje u BiH.  

Na sastanku su i ovog puta razmijenjene informacije o realizaciji sredstava namijenjenih za prevazilaženje posljedica od poplava iz maja 2014. godine.

Sve prezentacije i materijali sa sastanka dostupni su na web stranici Foruma za koordinaciju donatora www.donormapping.ba.