logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Vrankić pokrovitelj izbora "100 najvećih u BiH"

Saopćenje, 15.07.2010. 

Svečana ceremonija dodjele priznanja najuspješnijim bosanskohercegovačkim kompanijama u 2009. godini, u organizaciji „Privredne štampe“ i „Poslovnih novina“  koji realiziraju projekat "100 najvećih u BiH", održana je danas u Sarajevu. Pokrovitelj 38.manifestacije   bio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Kompanije su rangirane  na osnovu ukupnog prihoda, neto dobiti , izvoza i investicija Prve tri firme po ukupnom prihodu u 2009. godini su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (944.123.424 KM), ASA Prevent Group Sarajevo (610.352.759 KM), te BH Telecom Sarajevo (605.414.743 KM).

Priznanja je čelnicima ovim kompanijama dodijelio  je  ministar   Vrankić  koji je , obraćajući se pred oko 200 privrednika , kazao da je stalni prioritet i zadatak vlasti i privrednika, podizati konkurentnost i stvarati pozitivan ambijent za ulaganja u BiH, i to u funkciji stvaranja većeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) i sa tim rješavanja jednog od najvećih problema, nezaposlenosti.
      
Ministar  Vrankić je rekao da  "Nakon ekonomskog usporavanja, početak ove godine budi nadu jer je većina makro-pokazatelja pozitivna. Optimizam, s obzirom na brojne rizike, ne smije nas uspavati jer je kraj godine daleko", kazao je ministar Vrankić.        
       
Prema njegovim riječima, činjenica je da smo potpisali stand by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (IMF), smanjili javnu potrošnju i povećali investicije, što jasno pokazuje kuda i kako želimo ići. Naglasio  je da ne smijemo gubiti nadu i da  će se Vijeće ministara BiH i u daljem radu angažirati na rješavanju  problema koji sputavaju  ekonomske procese.
 
Veliki broj bh. kompanija, posebno malih i srednjih, koriste svoju poziciju na rang listi "100 navećih u BiH", kao značajnu referencu.