logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Vrankić u posjetu primio delegaciju Njemačke razvojne banke (KfW-a)

Saopćenje, 01.07.2010. 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić primio je  delegaciju Njemačke razvojne banke (KFW).Istovremeno je ovo  bio  i oproštajni susret za direktora Ureda KfW-a  u Sarajevu Geralda Kuehnemunda, koji nakon trogodišnjeg provedenog  mandata, početkom ovog mjeseca, odlazi iz  Bosne i Hercegovine.

Saradnja je obostrano ocijenjena uspješnom i  s puno razumijevanja. Portfelj s projektima   je multipliciran, konstatovano je, i sveukupno iznosi 318.444.283  eura od čega 85.444.283 eura granta i 233 miliona eura kredita. 

Bosna i Hercegovina i KfW  provode  brojne  projekte u našoj zemlji  posebno s težištem  iz oblasti obnovljivih energija i zaštite prirodnog  okoliša.

Ministar Vrankić zahvalio je  Njemačkoj vladi, KfWu i posebno direktoru Kuehnemundu, kako na profesionalnom tako i ličnom zalaganju i podršci BiH, te mu poželio uspjeh u daljnjoj karijeri.

Na mjesto  direktora Ureda KfW-a  u  BiH dolazi  Stefan Leudesdorff.

Sastanku su prisustvovali i  predstavnik njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Rolf Lerch i direktorica  za zemlje Balkana ( BiH, Crnu Goru i Srbiju) Tina Babo te saradnici ministra finansija i trezora -  savjetnik Petar Kraljević i pomoćnik ministra Miroljub Krunić.