logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Vrankić razgovarao s potpredsjednikom Vlade Crne Gore i ministrom finansija

Saopćenje,24.06.2010.

-Sve zemlje  regije  ekonomski gledano  dijele sličnu sudbinu te je potrebna međusobna koordinacija kako politika  tako i  infrastrukturnih  projekata, konstatirali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i potpredsjednik  Vlade Crne Gore i ministar finansija dr. Igor Lukšić, koji, sa saradnicima, boravi u radnoj posjeti Sarajevu.

 

Naglašeno  je, da  bez ulaganja u infrastrukturne projekte  nema  napretka   za  zemlje ni pojedinačno  ali ni rasta regionalno. S tim u vezi  je jednodušno  ocijenjeno  da  zajednički nastupi  na trećim tržištima pružaju puno veće šanse  za uspjeh a  lakše otvaraju i  evropske fondove.  Rečeno je da je  međusobna  saradnja,  počevši od prekogranične, moguća  u različitim oblastima.

Ukazano je i na potrebu  usklađivanja  propisa, posebno u oblasti suzbijanja sive ekonomije,  te sklapanja regionalnog sporazuma, napominjući kako  regionalne inicijative ne smiju ostati samo slovo na papiru već ih treba i operacionalizirati. 

Obostrano je kazano kako otvorenih pitanja među dvjema tranzicijskim  državama  nema, da su odnosi dobri i prijateljski  kao i spremnost  na razmjenu iskustava i pružanje  svekolike uzajamne podrške i pomoći na evroatlantskom putu./kraj