logosrbdeachrvdeacbosact

Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona eura

Saopćenje, 20. 4. 2021. godine

https://drive.google.com/file/d/1Y4i3zyvC-37y-x4CSBv1BBZo89lw4qMz/view?usp=sharing

EIB  malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Lilyanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije koji se odnose na projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, prisustvovao je i specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Ministar Bevanda naglasio je da se za općinu Jajce iz fondova Evropske unije izdvaja 1,5 milion eura bespovratnih sredstava, a za Grad Zvornik 595.000 eura čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.

Prema planu projekata, koji su već u toku, sredstva iz granta za Jajce bit će utrošena za izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant sredstva okonča izgradnja sistema za vodosnabdijevanje „Lokanj-Pilica“ i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Prema mišljenju ministra Bevande i ova grant sredstva, koja je osigurala EU iz svojih fondova, bitno će poboljšati kvalitet života stanovnika općine Jajce i grada Zvornika te doprinijeti zaštiti životne sredine.

„Praksa je pokazala da EIB implementira projekte koji su rezultat potreba običnog čovjeka. Tako je i ovog puta osiguran dodatni novac za poboljšanje vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku gdje stanovištvo ima realan problem s pitkom vodom i zaštitom životne sredine. Ova sredstva pomoći će da se njihov kvalitet života značajno unaprijedi i to je najbitnije“, naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da će bespovratna sredstva, koje je osigurala EU za ova dva projekta, biti implementirana putem Evropske investicijske banke i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Potpredsjednica EIB-a Lilyan Pavlova kazala je da je BiH za ovu banku ključni partner u regiji te je u posljednjoj deceniji uloženo dvije milijarde eura u projekte iz oblasti saobraćaja te malih i srednjih preduzeća.

Dodala je da je da će u budućnosti više projekata biti namjenjeno za ekonomski oporavak nakon pandemije virusa Covid – 19, te će u prvoj polovini ove godine biti uloženo više od 100 miliona eura u zdravstveni i sektor obnovljive energije te nastavak izgradnje koridora Vc.

Ambasador Satler naglasio je da EU stoji uz BiH, posebno uz ovakve projekte koji se odnose na kavlitet života građana i zaštitu životne sredine.

Podsjetio je da je uz današnje ugovore o dodjeli od oko dva miliona eura bespovratnih sredstava iz IPA fondova krajem prošle godine uloženo i šest miliona eura za podršku BiH u ovoj oblasti te da očekuje postepeno dostizanje evropskih standarda.

Link za video zapis s ceremonije potpisivanja ugovora, kojeg će prirediti u EIB-u, bit će naknadno objavljen na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba) i Vijeća ministara BiH (www.vijeceministara.gov.ba) te ga uz priopćenje mogu koristiti svi elektrornski mediji.