logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda i zamjenik glavnog sekretara OECD-a o unapređenju poreznih standarda

Saopćenje, 5.12.2019.

IMG 0841Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika glavnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Ludgera Schuknechta i savjetnicu u ovoj organizaciji Heike Buss s kojima je razgovarao o ispunjavanju standarda u području sprečavanja poreznih utaja.

Na sastanku je istaknuto da je BiH prošlog mjeseca potpisala dvije važne međunarodne konvencije koje bi trebale olakšati poreznim upravama u BiH preuzimanje novih i učinkovitih mehanizama u ovom području, ali i u regulisanju detalja koji nisu obuhvaćeni bilateralnim sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su iznimno važni za ekonomiju.

Naglašeno je da su u ovom području osnovni ciljevi smanjenje i borba protiv agresivnog poreznog planiranja, porezne prevare i porezne utaje, posebno u slučaju velikih multinacionalnih kompanija.

Ministar Bevanda naglasio je da je porezni sistem u BiH složen s obzirom na to kakve su
nadležnosti entiteta i kantona, ali su se sagovornici složili da se svjetski standardi moraju prihvaćati i da se ovo područje mora unapređivati.