logosrbdeachrvdeacbosact

Članci

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Za javni prijevoz u Sarajevu 35 miliona eura

Saopćenje, 5.2.2020.

ebrd - ugovorMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj za srednju i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe dva sporazuma o zajmu za Projekat javnog prevoza u Sarajevu.
Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda rekao je kako će ovi projekti unaprijediti gradski prevoz u Sarajevu, te doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja zraka.

Opširnije...

Ministar Bevanda s izvršnim direktorom Svjetske banke o novoj strategiji

Saopćenje, 29. 1. 2020.

bevanda - davidse -2901mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas izvršnog direktora u Svjetskoj banci Koena Davidsea s kojim je razgovarao o prioritetima za pripremu nove strategije djelovanja ove finansijske institucije u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da dugogodišnja uspješna saradnja sa Svjetskom bankom garantuje da će i nova strategija biti usmjerena tako da se ulaže u najvažnije sfere života, poput obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša i obnovljive energije.

Opširnije...

Ministar Bevanda primio ambasadore Malezije i Saudijske Arabije

Saopćenje, 22. 1. 2020.

mft - malezija fotoMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u odvojenim susretima ambasadore Malezije Zakri Jaafara i Saudijske Arabije Hanija bin Abdullaha Mominaha, a osnovne teme razgovora bile su stvaranje boljih uslova za poslovnu saradnju i privlačenje investicija.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru s ambasadorom Jaafarom da su odnosi između BiH i Malezije prijateljski i da mogu biti unaprijeđeni kroz poslovnu saradnju u mnogim područjima.

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Nelson razgovarali o budžetu i reformama

Saopćenje, 23. 1. 2020.

Bevanda - NelsonZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona s kojim je razgovarao o usvajanju budžeta institucija BiH za ovu godinu i provođenju reformi.

Ministar Bevanda upoznao je ambasadora Nelsona s aktivnostima koje se vode u Ministarstvu finansija i trezora BiH na pripremi budžeta za ovu godinu kako bi se ovaj posao završio u prvom kvartalu jer je na snazi privremeno finansiranje koje ograničava poslovanje institucija u smislu kapitalnih investicija.

Opširnije...

Ministar Bevanda s ambasadorom Katara o poboljšanju ekonomske saradnje

Saopćenje, 21. 1. 2020.

DSC 0796mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasdora Katara u BiH Sultana bin Ali Al-Khatera, a osnovne teme razgovora bile su jačanje ekonomskih veza i privlačenje investicija u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je tokom sastanka s ambasadorom Al-Kheterom da postoji ustavna nadležnost za pojedine oblasti poslovanja, ali i zakonski okvir za određene poslovne olakšice kako što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Katara što stvara mogućnost bolje saradnje.

Opširnije...