logosrbdeachrvdeacbosact

Članci

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Nastavak aranžmana i reformi teme ministra Bevande i Misije MMF-a

Saopćenje, 9.11.2017.

MMF - Bevanda MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nademom Ilahijem koji predvodi Misiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom posjete BiH.

Osnovna tema bila je mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uslovi iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o akcizama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Grčke razgovarali o razvoju suradnje

Saopćenje, 8.11.2017.

Bevanda - grcki ambasador mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Republike Grčke u BiH Georgiosa Iliopoulosa s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje dvije zemlje.

Tokom sastanka naglašeno je da su BiH i Grčka godinama razvijale dobru saradnju te da su grčke vlasti u prošlosti davale nesebičnu podršku obnovi BiH.

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Vigemark razgovarali o usvajanju budžeta

Saopćenje, 10.10.2017.

Vigemark - Bevanda 1010-MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunar Vigemarka s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima s posebnim osvrtom na proces pripreme i usvajanja budžeta za iduću godinu.

Opširnije...

Za ekološke projekte KfW odobrio kredit i grant sredstva

Saopćenje, 8.11.2017.

potpis - kfw mZemjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matias Šmit-Rozen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka "Hrgud" u općini Berkovići u Republici Srpskoj te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu  od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Ministar Bevanda  izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 miliona eura namijenjen za izgradnju vjetroparka "Hrgud" 50 kilometara udaljenog od Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

 

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Vigemark razgovarali o nastavku provedbi reformi

Saopćenje, 28.9.2017.

20170928 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunar Vigemarka s kojim je razgovarao o nastavku provedbi ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašeno je da je došlo do zastoja u provedbi reformi, posebno onih koje se tiču investicijskih projekata te je ponovo istaknuta neophodnost usvjanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, kao i ostalih zakonskih rješenja koja su predviđena Reformskom agendom.

Opširnije...