logosrbdeachrvdeacbosact

Članci

Ministar Bevanda učestvovao na Ministarskoj konferenciji Svjetske banke

Saopćenje, 28.04.2016.

Untitled mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda učestvovao je na Ministarskoj konferenciji u organizaciji Centra za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR) Svjetske banke koja je održana u Beču 27. aprila.

Konferencija, koja je okupila oko 250 delegata na visokom nivou, bila je posvećena ulozi finansijskog izvještavanja u ekonomskom razvoju istočne, srednje i jugoistočne Evrope.

Ministar Bevanda bio je prvi panelist među ministrima finansija koji su govorili o izazovima i značaju financijskog izvještavanja s posebnim osvrtom na uticaj ovog procesa u privlačenju domaćih i stranih investicija.

Tokom rasprave ministar Bevanda naglasio je specifičnosti uređenja Bosne i Hercegovine i mogućnosti da se proces finansijskog izvještavanja unaprijedi na svim niovoima vlasti.

Prema riječima ministra Bevande, neophodno se okrenuti privatnom sektoru i stvoriti uslove da domaći investitori krenu ulagati kapital koji sada drže u bankama, jer je štednja u velikom porastu. S druge strane, naglasio je, potreban je posve novi pristup kompanijama u vlasništvu države jer tu proces tranzicije nikada nije završen.

Ministri finansija iz regiona izložili su slične probleme s kojima se susreću te izrazili nadu da će priključivanje svih država tog područja EU biti najbolji način izlaska iz krize i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta.

U tom smislu ministar Bevanda naglasio je da je učinjen značajan iskorak na putu BiH ka EU te podsjetio na podnošenje aplikacije za članstvo te provedbu Reformske agende.

Prisutnima su se obratili visoki zvaničnici Svjetske banke i Evropske komisije a konferenciji je, između ostalih, prisustvovala i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.