logosrbdeachrvdeacbosact

Članci

Ministar Bevanda i ambasador Ivancov o rješenju za klirniški dug

Saopćenje, 22.03.2016.

20160322 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petera Ivancova s kojim je razgovarao o aktuelnim događajima u procesu provedbe ekonomskih reformi, ali i rješavanju  otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Tokom sastanka naglašeno je da je neophodno okončati pitanje klirinškog duga, koji se odnosi na neizmirene obaveze robne razmjene između nekadašnjeg Sovjetskog saveza (SSSR) i bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), gdje i BiH ima dio koji joj pripada.   

Sagovornici su se složili da treba pronaći najbolje modalitete kako bi se i pitanje klirinškog duga zatvorilo na obostranu korist dvije države.

Istaknuto je da BiH i Rusija imaju dobre bilateralne odnose, te da treba kontinuirano unapređivati ekonomsku saradnju između dvije zemlje i otvarati prostor za nove investicije.

Ministar Bevanda naglasio je kako je vidljiv napredak u reformskim procesima u BiH, te da je neophodno nastaviti s ovim aktivnostima, posebno nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.