logosrbdeachrvdeacbosact

Članci

Održana prva sjednica Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a

Saopćenje, 23.02.2016.

zajednicki odbor BIH - UN - 1MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija za BiH Sezin Sinagoglu kopredsjedavali su danas konstituirajućom sjednicom Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a, gdje je razmatran napredak u provođenju radnih planova za 2015/2016.  

Zajednički upravni odbor uspostavljen je krajem prošle godine s ciljem koordiniranja implementacije i nadgledanja Zajedničkog programa UN-a za BiH u periodu 2015.-2019. godina. U ovom tijelu sudjeluju predstavnici Vijeća ministara, vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, kao i predstavnici relevantnih organizacija UN-a.

U svom uvodnom obraćanju ministar Bevanda zahvalio se agencijama UN-a na naporima koje više od dvije decenije ulažu u cilju očuvanja mira i sigurnosti, smanjenja siromaštava, jačanja privrednog razvoja, te očuvanja osnovnih ljudskih prava u BiH.

„Zajednički program UN-a za BiH predstavlja važan dokument za Bosnu i Hercegovinu stavljajući u fokus unaprjeđenje četiri ključne oblasti, kao što su vladavina prava i sigurnost, privredni razvoj i zapošljavanje, socijalnu uključenost te osnaživanje žena, ali, također, jer mu je sveobuhvatni prioritet podrška BiH u procesu pristupanja EU“, naglasio je ministar Bevanda.

Za punu implementaciju Zajedničkog programa, prema procjenama, biće potrebno oko 264,5 miliona dolara, što uključuje oko 54,8 miliona dolara iz redovnih resursa i oko 78,5 miliona dolara iz dodatnih resursa UN agencija. S obzirom da ukupna sredstva još nisu osigurana, zajednički upravni odbor angažirat će se kako bi se uključili i drugi donatori.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici usvojen je i poslovnik o radu Zajedničkog upravnog odbora, uz ocjenu da se radni planovi realiziraju dobrom dinamikom. (kraj)