logosrbdeachrvdeacbosact

Članci

Aplikacija za članstvo u EU otvara vrata novim projektima

Saopćenje, 18.02.2016.

20160218 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas direktoricu Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije  Ellen Goldstein sa kojom je razgovarao o aktuelnim projektima koji će ubrzati  ekonomske i socijalne reforme u BiH.

Sagovornici su se složili da je vidljiv napredak u reformskim procesima u BiH, što potvrđuje i podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU, te da je ovo dobra prilika za pokretanje novih projekata i poboljšanja saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama.

 

Direktorica Goldstein ocijenila je da podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU predstavlja historijski trenutak i čestitala na tom značajnom iskoraku, te istakla da je sada važno pojačati ekonomski zamah.

Ministar Bevanda naglasio je da  je na nivou BiH za kratko vrijeme urađen veliki dio posla iz Reformske agende, te da  će se nastaviti raditi ubrzanim tempom kako bi se otvorio prostor za nove investicije i osigurao ekonomski rast.

Tokom sastanka govorilo se i o skoroj posjeti Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te nastavka saradnje sa Svjetskom bankom kroz razvojne programe koji su do sada dali značajne rezultate.

Direktorica Svjetske banke za BiH Tatiana Proskuryakova upoznala je ministra Bevandu sa aktuelnim projektima u BiH koji se odnose na socijalne reforme, programe  oporavka javnih preduzeća i infrastrukturne projekte.